University of California, Davis

2017 Campus Entry Study & 2016 Haring Hall Renovation Visioning Report

The University of California, Davis (UC Davis), is a public research and land-grant university, located on 7,300 acres, as well as one of the 10 campuses of the University of California (UC) system. It is located in Davis, California, just west of Sacramento, and has the third-largest enrollment, with 29,000 undergraduates and 6,700 graduate students, in the UC System.  UC Davis has been labeled one of the "Public Ivies", a publicly funded university considered to provide a quality of education comparable to those of the Ivy League.

2017 Campus Entry Study

PLANNING: Campus/Land Use Planning

The University of California, Davis desires to develop alternatives for distinguishing its campus entry points so as to provide safe, secure, identifiable and aesthetically-pleasing experiences for those entering and exiting the campus at a variety of distinct locations, from high-speed vehicular-oriented interchanges to low-speed pedestrian/bicycle-oriented streets. To do so, the University of California Davis retained a consultant team including Neu Campus Planning in 2016 to create a series of design options and guidelines, which will allow for skillful interpretation and implementation over time at each of six principle entry locations.

Clear definition of the project objectives, as well as the careful assessment of various issues and opportunities at each entry location, was key to developing a process and designs that successfully addresses the University’s goals. Physical factors involved include landscape, hard surfaces, bollards, graphics, exterior illumination, ‘blue-light’ phones and traffi c/ADA regulations. This “campus entrance issue" is both common to most university campuses, and unresolved in nearly all.

2016 Haring Hall Renovation Visioning Report 

PLANNING:Facility Planning/Adaptive Reuse
Neu Campus Planning lead a consultant team that collaborated with UC Davis to conceptualize the renewal and revitalization for Haring Hall, a mid-century academic building, which formerly housed the School of Veterinary Medicine. Planning strategies included engaging with campus focus groups to consider alternate approaches to both composition of office occupants and configuration of office environments, as well as reviewing contemporary benchmarks that were successfully implemented at other leading research universities.

The study developed personas for the potential users (faculty, lecturers, staff and graduate students) of the space, as well as solicited responses to various work space options, spatial adjacencies and test fits of alternative floor plan arrangements from conventional office to open address. In addition, the planning principles and design process for the subsequent renovation of Haring Hall were developed.